Wyposażenie gastronomiczne – praktyczne porady
Wyposażenie dowolnego lokalu gastronomicznego wymaga doświadczenia i sporych inwestycji – trzeba kupić m.in. wydajny piekarnik, solidne meble ze stali nierdzewnej, urządzenia chłodnicze i długą listę akcesoriów.
Wyposażenie do restauracji – dobra inwestycja na długie lata
Wyposażając restaurację, bar, stołówkę czy kawiarnię, należy zainwestować w sprzęty wydajne, solidnie wykonane, z dobrych i wytrzymałych materiałów. Mają one posłużyć przez długie lata. Zarówno komora chłodnicza, jak i piec czy meble powinny zostać wyprodukowane z materiału trwałego i bezproblemowego w czyszczeniu.
Stoły czy regały zwykle wykonuje się ze stali nierdzewnej, podobnie jak urządzenia typu witryna chłodnicza czy bemar. Jest to tworzywo mocne, o wysokiej odporność na czynniki zewnętrzne. Takie urządzenia będą dobrym wyborem do każdego lokalu – sprawdzą się jako inwestycja, pozwolą na wydajną pracę.
Jakie elementy wyposażenia lokalu są niezbędne? Wybrane przykłady
Meble gastronomiczne wykonane ze stali nierdzewnej
Bardzo ważną rolę pełnią w gastronomii m.in. meble. Powinny być wyjątkowo trwałe, wykonane z odpowiedniego materiału. Jak wspomnieliśmy, świetnie nadaje się do tego stal nierdzewna. Niezbędny jest między innymi regał i stół gastronomiczny, pojemne szafki i blaty. Regały i szafy ze stali nierdzewnej zapewniają niezbędne miejsce do wykorzystania. Pozwolą na wiele lat intensywnego użytkowania.
Wszystkie te elementy są łatwe w codziennej pielęgnacji i w utrzymaniu w czystości, a także wytrzymałe mimo bardzo intensywnej eksploatacji. Meble gastronomiczne to na pewno jedna z najważniejszych części elementów wyposażenia. Duży wybór elementów i ich wymiary pozwolą wyposażyć każde wnętrze zgodnie z potrzebami i możliwościami przestrzeni.
Urządzenia do chłodzenia i mrożenia
To kolejna stosunkowo długa lista sprzętów. Dzięki nim można zadbać o świeżość produktów. Skuteczne i wydajne chłodzenie oraz mrożenie to jedna z najważniejszych kwestii, których musisz dopilnować.
Obejmuje takie elementy jak m.in. komora, szafa i witryna chłodnicza. Są one produkowane z wysokogatunkowej stali. W hurtowniach gastronomicznych można wybrać zarówno urządzenia chłodnicze, jak i mroźnicze odpowiednie do wielkości lokalu.
Wózki cateringowe
Wyposażenie gastronomiczne obejmuje też inne elementy – przydatny będzie wózek gastronomiczny. Na stołówce czy samoobsługowym barze służy do transportu dań oraz naczyń, ale przydaje się także w restauracjach i firmach cateringowych. Mogą być wykorzystywane na sali, ale też na kuchennym zapleczu.