Prosty przepis na śniadaniowe tortille
Szybkie śniadanie nie musi wcale oznaczać zwykłych kanapek z masłem, serem i szynką. Podobne składniki można wykorzystać do przygotowania kolorowych i zdrowych tortilli, które z wielką chęcią spałaszują zarówno dorośli, jak i dzieci.
Taka tortilla to bardzo prosty i szybki przepis na śniadanie.
Jak przygotować pyszną tortille na śniadanie?
Aby stworzyć z niej pełnowartościowy posiłek, warto podać ją ze szklanką soku pomarańczowego albo kubkiem ciepłego kakao, wykonanego z tłustego mleka i stu procentowego kakao (bez dodatku cukru).
Do przygotowania tortilli potrzebne są oczywiście placki tortilli (najlepsze będą te wykonane z mąki pełnoziarnistej, albowiem zwykła mąka pszenna nie ma zbyt wielu wartości odżywczych), chuda szynka (np. z kurczaka lub indyka), zwykły serek śmietankowy do smarowania kanapek, długi zielony ogórek oraz spora ilość cebuli dymki. Ogórka należy obrać i pokroić w wąskie słupki. Szczypiorek wymyć i posiekać na drobno, a szynkę albo zostawić w plastrach, albo porozdzielać na nieco mniejsze kawałki.
Każda tortilla na śniadanie powinna zostać posmarowana dość grubą warstwą śmietankowego serka, na którym następnie należy ułożyć szynkę, ogórka oraz cebulę dymkę. Jeżeli lubi się bardziej intensywne smaki, całość można polać ostrym ketchupem albo jakimś samodzielnie wykonanym sosem. Tortille należy zawinąć w ruloniki, a następnie pokroić je na mniejsze kawałki o grubości kilku centymetrów. Bardzo ważne jest to, aby zawinąć je mocno i ciasno. Dzięki temu wszystkie użyte w tym daniu składniki nie będą wypadać z placków podczas jedzenia, a konsumpcja stanie się przyjemniejsza.
Przygotowywanie tortilli to dobry pomysł, aby zmotywować się do codziennego jedzenia śniadań, gdyż obecnie zapominamy o tym jak ważny jest pierwszy posiłek dnia.
Tortille śniadaniowe – podsumowanie
Powyższy prosty przepis na śniadanie to jednak tylko taka baza, z którą można już dowolnie kombinować, zmieniając chociażby użyte warzywa albo dodając do nich jakieś sosy, zioła i przyprawy. Tortilla znakomicie smakuje też w wersji z łososiem, którym można zastąpić szynkę.
Tak naprawdę dodatki są tu dowolne. A dzięki temu to proste danie za każdym razem może wyglądać i smakować zupełnie inaczej!