Największe problemy współczesnych cateringów

Firmy cateringowe pojawiają się dziś praktycznie wszędzie. Oferują diety odchudzające, dla sportowców albo o określonej kaloryczności. Ceny konkretnych propozycji bywają bardzo różne, tak samo jak ich wartości odżywcze. Nie każda propozycja na rynku spełnia swoje założenia, ale wciąż cieszą się raczej sporą popularnością. Jednak stali użytkownicy stanowczo mówią o kilku ich wadach, które niszczą pozytywne wrażenie.

Niskokaloryczna dieta rozbita na pięć posiłków


Większość dostępnych na rynku cateringów dostarcza do klienta pięć posiłków. To problematyczne rozwiązanie w przypadku diet niskokalorycznych, bo w ofercie zdarzają się nawet zestawy o łącznej wartości 1000 kilokalorii. Bardzo często niemożliwe jest stworzenie pięciu sycących i pełnowartościowych posiłków o takiej wartości. Stąd wiele osób z je testujących mówi, że w ciągu dnia cały czas były głodne albo że łączyły drugie śniadanie z pierwszym, żeby chociaż na chwilę zapełnić żołądek. Taka dieta może nie być satysfakcjonująca w dłuższym okresie czasu, co może negatywnie wpłynąć na samopoczucie.

Ogromna ilość marnowanego plastiku


Większość cateringów, szczególnie te w bardziej przystępnych cenach, pakuje swoje posiłki w jednorazowe plastikowe opakowania. To wygodne rozwiązanie, ale niestety generuje całą masę dodatkowych śmieci. Są oczywiście firmy, które używają opakowań wielorazowych, ale mogą być ona bardziej kosztowne. Do tego dochodzą także torby i pudełka, w których przychodzą posiłki, których często nie da się ponownie wykorzystać, nawet jeśli są papierowe. To bardzo duży minus takich diet, przez który wiele osób ostatecznie z nich rezygnuje. Jest to jednak jeden z elementów, które w najbliższej przyszłości zapewne zostaną poprawione.

Posiłki, które nie zawsze są smaczne


Wiadomo, że firma cateringowa nie zawsze może przygotować posiłki, które będą idealnie pasowały do wszystkich klientów, ale muszą być one mimo wszystko smaczne. Czasami zdarza się jednak, że obiad albo kolacja są niedobre, źle przygotowane albo nieprzyprawione. To szczególna wada najtańszych cateringów, bo droższe przykładają większą wagę do korzystania z dobrych jakościowo produktów. Przed zamówieniem cateringu dobrze jest sprawdzić to, co sądzą o nich inni klienci. Jeśli dużo osób narzeka na niesmaczne albo niesycące posiłki, to lepiej nie zamawiać nawet próbnego zestawu, bo można stracić pieniądze i nerwy.