Delicious meatballs made from ground beef with asparagus beans.

Na pewno lubisz przyrządzać i jeść na obiad tradycyjne kotlety. Schabowe czy mielone, od wielu lat królują niepodzielnie na naszych stołach. Pożywny i smaczny kotlet wcale nie musi jednak być przygotowany z mięsa. Można go zastąpić na przykład fasolą, która jest znakomitym źródłem białka.
W tym artykule poznamy dwa przepisy na kotlety z fasoli. Dopełnienie kotletów stanowić będą inne warzywa albo pieczarki. W ten sposób przyrządzimy przepyszny i zdrowy obiad dla całej rodziny, który może stanowić dobrą alternatywę dla posiłku składającego się wyłącznie z mięsa.

Kotlety z białej fasoli

Do przygotowania tych kotletów będą nam potrzebne takie składniki jak: puszka fasoli cannellini, dwie cebule, dwa jajka, dwie łyżki ryżu, 200 g pieczarek, pęczek koperku, cztery łyżki oleju, sól i pieprz.

Cebulę siekamy, pieczarki kroimy w kostkę. Oba składniki smażymy następnie na połowie oleju i odstawiamy do ostygnięcia. Fasolę odsączamy i mielimy razem z cebulą i pieczarkami. Ryż gotujemy na sypko, koperek siekamy. Oba tak przygotowane składniki dodajemy do powstałej wcześniej masy. Wbijamy też jajka i doprawiamy solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy. Przystępujemy do formowania kotletów: w tym celu używamy łyżki namoczonej w zimnej wodzie. Powstałe w ten sposób kotlety smażymy na pozostałej ilości oleju. Możemy podać je z ulubionymi dodatkami lub sosem pomidorowym. Smacznego!

Kotlety z czarnej fasoli

Do przygotowania tych kotletów wykorzystamy: puszkę czarnej fasoli, puszkę niesolonych pomidorów, jedną trzecią część zielonej papryczki chilli, dwa ząbki czosnku, pięć łyżek posiekanej cebulki dymki, łyżeczkę sproszkowanej cebuli, szklankę grubo startej marchewki, szklankę posiekanej natki pietruszki, półtorej szklanki płatków owsianych.

Przepis

Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i miksujemy za pomocą blendera po czym odstawiamy na dziesięć minut. Formujemy kotlety, które następnie wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy przez pół godziny bez użycia tłuszczu. Smacznego!