Cztery sposoby na wykorzystanie łodyg brokułów

brokuly

Zwykle po oderwaniu różyczek wyrzucasz twardą łodygę brokułu do kosza? To błąd! Łodygi zawierają nawet więcej składników mineralnych niż różyczki, więc nie wyrzucaj ich pochopnie. Wciąż możesz je kreatywnie wykorzystać we własnej kuchni do stworzenia zdrowych posiłków!

1 Ryż brokułowy.

Używając obieraczki lub noża do obierania, obierz twardą, zdrewniałą warstwę łodygi. Wrzuć resztę do blendera o dużej mocy i zmiksuj na kawałki wielkości ryżu. Lekko ugotuj na patelni, skropione oliwą z oliwek. Łatwo zastąpisz tym ryż lub makaron do obiadu! Będzie to też idealny zamiennik zwykłego ryżu na diecie bezglutenowej!

2. Zupa krem z łodyg brokułów.

Dodaj łodygi do gotującego się 1 litra wywaru z warzyw lub kurczaka, dorzuć kilka obranych i pokrojonych ziemniaków oraz obraną i pokrojoną włoszczyznę. Przypraw do smaku i gotuj jak zwykłą zupę. Następnie zblenduj mikserem ręcznym na krem. Taka zupa będzie miała brokułowy smak mimo że różyczki brokułów wykorzystasz gdzie indziej!

3 Chipsy brokułowe.

Za pomocą szatkownicy lub krajalnicy do warzyw pokrój łodygę na bardzo cienkie plasterki. Przełóż je do formy wyłożonej papierem do pieczenia i skrop dużą ilością dobrej jakości oliwy z oliwek. Piecz w piekarniku o temperaturze 190°C przez 20 minut, aż chipsy będą chrupiące i złociste. Posyp solą morską do smaku.

O zdrowej żywności piszemy też na https://www.dylemat.pl.

4. Pesto z łodyg brokułów.

Dodaj łodygi brokułów do bazylii podczas robienia pesto. Zmiksuj z odrobiną oliwy z oliwek i drobno pokrojonymi orzechami, aż uzyskasz odpowiednio gęstą konsystencję. Takie pesto to dobry dodatek do warzyw, słonych przekąsek, kanapek, zapiekanek czy tortilli.

Gdy następnym razem będziesz przyrządzać potrawy z brokułów, nie pozbywaj się łodyg. Porządnie umyte, a czasem też obrane, wciąż mogą zostać poddane obróbce cieplnej i dodane do posiłków. Po pokrojeniu lub zmiksowaniu i podgrzaniu będą smaczne i zdrowe, dlatego żyj ekologicznie i wykorzystuj je, zamiast wyrzucać.