Czarna porzeczka – wartości odżywcze, korzyści zdrowotne, smakowite owoce w kuchni

porzeczka

Czarna porzeczka (Ribes nigrum L.), gatunek roślin spokrewnionych z agrestem, owoce nazywane także smrodiną lub smrodziną. Krzewy pochodzą z terenów Azji Północnej, Europy Środkowej i Wschodniej. W XI wieku porzeczki uprawiane były w Rosji w osadach i ogrodach przyklasztornych. Pierwsze wzmianki o właściwościach zdrowotnych czarnej porzeczki pojawiły się w XV/XVI wieku w Historii ogrodów rosyjskich. Dzikie krzewy porzeczek porastały brzegi rzeki Moskwy. Czarna porzeczka uprawiana jest w większości krajów europejskich. Największym producentem czarnej porzeczki w Europie jest Polska i Niemcy. W naszym klimacie są to krzewy mrozoodporne, odporne na szkodniki i choroby. Najpopularniejsze odmiany to Tisel, Ores, Titania, Gofert, Bona, Ojebym czy Ceres.

Czarna porzeczka – owoce lata o dużej wartości odżywczej.

Witaminy z grupy B: B1, B2, B3 (inaczej PP), B12,

Witaminy: A, D, E, witamina C (cztery razy więcej niż w owocach cytrusowych i najwięcej spośród wszystkich owoców jagodowych),

Makroelementy: fosfor, wapń, sód, magnez, duża ilość potasu,

Mikroelementy: mangan, cynk, jod, miedź żelazo (100 g owoców zapewnia 20% dziennego zapotrzebowania na żelazo),

Związki biologicznie czynne o działaniu antyoksydacyjnym: kwasy fenolowe, flawonoidy,

Niski indeks glikemiczny (IG=25).

Zostań mistrzem kuchni z poradami i przepisami ze strony www.pyszniej.pl!

Zalety czarnej porzeczki w diecie.

  1. Niska kaloryczność, 63 kalorie w 100 gr owoców,
  2. Witamina C zawarta w czarnej porzeczce zwiększa odporność organizmu i łagodzi objawy przeziębienia,
  3. Owoce wspomagają leczenie jaskry,
  4. Są produktem zasadotwórczym, pomocne w profilaktyce i leczeniu kamicy moczanowej,
  5. Mają właściwości oczyszczające organizm z toksyn i właściwości wspomagające leczenie wątroby i nerek,
  6. Wspomagają regenerację organizmu po wysiłku fizycznym, przy anemii, wspomagają nieprawidłową przemianę,
  7. Owocom przypisuje się właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe,
  8. Polecane są przy chorobach wrzodowych układu pokarmowego,
  9. Wspomagają przy leczeniu reumatoidalnym zapalenia stawów, pomagają łagodzić bóle stawów,
  10. Kwas gamma-linolenowy (GLA) obecny w nasionach czarnej porzeczki, zapobiega wystąpieniu alergii, zapobiega stanom zapalnym skóry,
  11. Owoce wzmacniają układ odpornościowy, polecane są w leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej, górnych dróg oddechowych, przy kaszlu, wzmacniająco po przebytych chorobach,
  12. Owoce mają właściwości przeciwmigrenowe.
  13. Wpływa na wygląd skóry, zawiera składniki spowalniające proces starzenia (resweratrol),
  14. Za elastyczność skóry odpowiada znajdująca się w czarnej porzeczce witamina A i C.

Czarna porzeczka w kuchni.

– najzdrowsza w postaci świeżej, jako produkt sałatek owocowych,

owoce jako składnik ciast, różnego rodzaju wypieków,

produkt na mieszankę owocowych herbat,

dodatek do gęsiny, pasztetów, dodatek do sosów,

do pieczonej lub grillowanej jagnięciny,

cierpki smak wzbogaca wędliny i sery,

do przygotowania koktajli i deserów,

w okresie zimy owoc do mrożenia (proces mrożenia nie pozbawia owoców, cennych składników odżywczych),

– liście czarnej porzeczki służą do aromatyzowania herbaty lub do kiszenia ogórków by nie zmiękły.