Przepis na przepysznego i bardzo zdrowego wegetariańskiego cheeseburgera
Wegetarianizm i burger to dwa słowa, które zazwyczaj nie idą ze sobą w parze. Czasem możemy się pokusić o zestawienie tych wyrazów w kuchni – przepis na wegetariańskiego burgera z dodatkowym serem.
Jak zrobić smacznego wegetariańskiego cheeseburgera?
Warto zaznaczyć, że wegetariańskie jedzenie wpływa korzystnie na nasz organizm – dowiedz się dlaczego warto postawić na wegetarianizm i już dziś pozbądź się mięsa ze swojej diety. Wracając do naszych wegeburgerów. Poniżej wszystkie składniki potrzebne do tego przepysznego dania.
Do przygotowania tego cheeseburger potrzebne nam będą następujące składniki
- 2 średnie czerwone cebule,
- 5 łyżek oleju,
- 4 łyżki czerwonego octu winnego,
- 200 g konfitury z owoców dzikiej róży,
- puszka (425 ml) czerwonej fasoli,
- puszka (212 ml) ciecierzycy,
- 1/2 pęczka dymki,
- 2 marchewki (115 g),
- 55 g pełnoziarnistych płatków owsianych,
- 1 średnie jajko (M),
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 4 plastry (po około 20 g) żółtego sera (na przykład raclette),
- 4 bułki do burgerów (z sezamem),
- serce sałaty rzymskiej,
- 2 średnie pomidory,
- 1 mały ogórek sałatkowy,
- sól,
- mielony pieprz czarny.
Przygotowanie wegetariańskiego cheeseburger
Cebule obierzmy i pokrójmy w drobną kostkę. Znów w garnku rozgrzejmy 2 łyżki oleju, podsmażmy na nim cebulę, rozprowadźmy octem i nieco wygotujmy płyn. Dodajmy konfiturę z dzikiej róży, zagotujmy i przyprawmy chutney solą i mielonym pieprzem czarnym. Czerwoną fasolę i ciecierzycę odcedźmy, opłuczmy i osączmy. Dokładnie rozgniećmy tłuczkiem do ziemniaków.
Dymki umyjmy, oczyśćmy i pokrójmy w cienkie krążki. Marchewki obierzmy i zetrzyjmy na tarce jarzynowej. Zagniećmy dymki z marchewką, fasolą i ciecierzycą, dodajmy jajko i mąkę, wszystko jeszcze raz zagniećmy. Przyprawmy solą i mielonym pieprzem czarnym. Uformujmy z masy 4 kotlety. Na dużej patelni rozgrzejmy 3 łyżki oleju. Smażmy na nim kotlety na średnim płomieniu około 8 minut czasu, odwracając. Po około 6 minutach smażenia na każdym kotlecie połóżmy po plastrze sera i roztopmy. Bułki do burgerów przekrójmy w poprzek na pół. Przecięte płaszczyzny uprażmy na patelni bez tłuszczu. Sałatę umyjmy, oczyśćmy, otrząśnijmy liście z wody. Pomidory umyjmy, usuńmy nasady łodyżek i pokrójmy pomidory w plasterki.
Ogórek umyjmy, odetnijmy końce i poszatkujmy ogórek w cienkie plasterki. Górne i dolne części bułek posmarujmy chutneyem z dzikiej róży. Dolną część bułki obłóżmy listkiem sałaty, plasterkami pomidorów i ogórków, ułóżmy po burgerze. Przykryjmy wierzchami bułek i podawajmy.