Czarna porzeczka – wartości odżywcze, korzyści zdrowotne, smakowite owoce w kuchni
Czarna porzeczka (Ribes nigrum L.), gatunek roślin spokrewnionych z agrestem, owoce nazywane także smrodiną lub smrodziną. Krzewy pochodzą z terenów Azji Północnej, Europy Środkowej i Wschodniej. W XI wieku porzeczki uprawiane były w Rosji w osadach i ogrodach przyklasztornych. Pierwsze wzmianki o właściwościach zdrowotnych czarnej porzeczki pojawiły się w XV/XVI wieku w Historii ogrodów rosyjskich. Dzikie krzewy porzeczek porastały brzegi rzeki Moskwy. Czarna porzeczka uprawiana jest w większości krajów europejskich. Największym producentem czarnej porzeczki w Europie jest Polska i Niemcy. W naszym klimacie są to krzewy mrozoodporne, odporne na szkodniki i choroby. Najpopularniejsze odmiany to Tisel, Ores, Titania, Gofert, Bona, Ojebym czy Ceres.
Czarna porzeczka – owoce lata o dużej wartości odżywczej.
Witaminy z grupy B: B1, B2, B3 (inaczej PP), B12,
Witaminy: A, D, E, witamina C (cztery razy więcej niż w owocach cytrusowych i najwięcej spośród wszystkich owoców jagodowych),
Makroelementy: fosfor, wapń, sód, magnez, duża ilość potasu,
Mikroelementy: mangan, cynk, jod, miedź żelazo (100 g owoców zapewnia 20% dziennego zapotrzebowania na żelazo),
Związki biologicznie czynne o działaniu antyoksydacyjnym: kwasy fenolowe, flawonoidy,
Niski indeks glikemiczny (IG=25).
Zostań mistrzem kuchni z poradami i przepisami ze strony www.pyszniej.pl!
Zalety czarnej porzeczki w diecie.
- Niska kaloryczność, 63 kalorie w 100 gr owoców,
- Witamina C zawarta w czarnej porzeczce zwiększa odporność organizmu i łagodzi objawy przeziębienia,
- Owoce wspomagają leczenie jaskry,
- Są produktem zasadotwórczym, pomocne w profilaktyce i leczeniu kamicy moczanowej,
- Mają właściwości oczyszczające organizm z toksyn i właściwości wspomagające leczenie wątroby i nerek,
- Wspomagają regenerację organizmu po wysiłku fizycznym, przy anemii, wspomagają nieprawidłową przemianę,
- Owocom przypisuje się właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe,
- Polecane są przy chorobach wrzodowych układu pokarmowego,
- Wspomagają przy leczeniu reumatoidalnym zapalenia stawów, pomagają łagodzić bóle stawów,
- Kwas gamma-linolenowy (GLA) obecny w nasionach czarnej porzeczki, zapobiega wystąpieniu alergii, zapobiega stanom zapalnym skóry,
- Owoce wzmacniają układ odpornościowy, polecane są w leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej, górnych dróg oddechowych, przy kaszlu, wzmacniająco po przebytych chorobach,
- Owoce mają właściwości przeciwmigrenowe.
- Wpływa na wygląd skóry, zawiera składniki spowalniające proces starzenia (resweratrol),
- Za elastyczność skóry odpowiada znajdująca się w czarnej porzeczce witamina A i C.
Czarna porzeczka w kuchni.
– najzdrowsza w postaci świeżej, jako produkt sałatek owocowych,
– owoce jako składnik ciast, różnego rodzaju wypieków,
– produkt na mieszankę owocowych herbat,
– dodatek do gęsiny, pasztetów, dodatek do sosów,
– do pieczonej lub grillowanej jagnięciny,
– cierpki smak wzbogaca wędliny i sery,
– do przygotowania koktajli i deserów,
– w okresie zimy owoc do mrożenia (proces mrożenia nie pozbawia owoców, cennych składników odżywczych),
– liście czarnej porzeczki służą do aromatyzowania herbaty lub do kiszenia ogórków by nie zmiękły.