Tartaletki z owocami – pyszny deser na każdą okazję
Witryny w cukierniach wabią do siebie klientów, kryjąc wspaniałe ciasta i ciasteczka, desery różnego rodzaju. Od ich liczby może zakręcić się w głowie, ale nawet jeżeli ma się ochotę na kawałek czegoś dobrego, można przygotować to w domu — pyszne [b]tartaletki z owocami[/b] są tego przykładem. Stwórz je we własnej kuchni i zachwyć wszystkich domowników!
Dla wykorzystania owoców
Tartaletki to kruche ciastka wypełnione kremem oraz przyozdobione owocami — sezonowymi czy tymi z zalewy. To dobry sposób na wykorzystanie tych owoców, które pozostały po jakiś zakupach lub też ze zbiorów we własnym sadzie czy ogrodzie.
Deser tego rodzaju jest łatwy w przygotowaniu, a efekt końcowy nie tylko zachwyci kubki smakowe, jak też i ucieszy oczy pięknym wyglądem. Warto dodać, że gdy bliżej przyjrzymy się ofercie najlepszej restauracji z Lublina na LublinInfo.pl, to właśnie jej sztandarowym deserem są właśnie tartaletki.
Składniki na 20 sztuk:
Spody
- 350 g mąki pszennej
- 40 g cukru pudru
- 200 g zimnego masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 1 łyżka masła do wysmarowania foremek
Krem
- 250 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 1 budyń waniliowy
- 200 ml zimnej śmietany kremówki 30%
- ½ łyżeczki esencji waniliowej
Dekoracja
- dowolne owoce świeże lub z zalewy, np. maliny, brzoskwinie, kiwi
Przygotowanie
Mąkę przesiać, dodać sól i pokrojone w kostkę masło, posiekać, aż ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier i zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i włożyć na 60 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na cienki placek. Szklanką lub foremką do ciastek wykrawać kółka — trochę większe niż średnica foremek do tartaletek — i wylepić nimi foremki wysmarowane masłem. Piec 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Mleko zagotować z cukrem i budyniem. Gdy zgęstnieje, odstawić z ognia. Śmietanę ubić i połączyć z ostudzonym budyniem oraz esencją waniliową. Do każdej tartaletki nałożyć porcję kremu i udekorować owocami.